2020-03-30

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

A március 28-tól életbe lépett kijárási korlátozás a lakosságra vonatkozóan további szigorításokat foganatosított. A járvány terjedésének fékezése érdekében a lakosság, a rendeletben felsorolt alapos indokok estén hagyhatja el otthonát.

A rendeletben fel nem sorolt profilú kereskedelmi egységekbe, pl. ruházat, cipő, játék, hobby, sport, lakberendezés, lakásfelszerelés, papír-írószervirág, gépjármű, divatcikk, stb. március 28-tól vásárló nem mehet. Ezekbe az egységekbe 15 óra után, a március 16-tól életbe lépett korlátozás okán már eddig sem mehettek a vásárlók.

A Kormányrendeletek korlátozásai a lakosságra vonatkoznak és ez jogi bizonytalanságot eredményez az üzlethelységek tulajdonosai és az üzlethelységeket bérlő vállalkozások között.

Az üzlethelységek tulajdonosai, illetve azok képviselői a szerződésekben általában meghatározott nyitva tartásra kötelezik a bérlőket. Amennyiben a kereskedő nem tartja nyitva a bérelt üzletét, úgy a szerződések értelmében a bérbe adó bérleti díjon felül kötbért számíthat fel.

A kereskedők március 16. óta próbálnak tárgyalásokat kezdeményezni a bérbeadókkal, mert a vásárlók a járványhelyzet miatt - teljesen érthetően - csak az alapvető szükségleteik kielégítésére törekszenek, csak élelmiszerre és gyógyszerre költenek. A tárgyalások, egyeztetések helyett gyakran csak közleményekben értesítik a bevásárló központok és pláza üzemeltetők bérlőiket.

A bérbeadók hozzáállása nem egységes. Vannak olyan bérbeadók, amelyek hajlandóak tárgyalni bérlőikkel, a bérleti díj, közös költség, közös marketing költség, kötbér, fizetési ütemezés, stb. tekintetében, de tapasztalataink szerint nem ez a jellemző.

A legnagyobb bérbeadók álláspontjuk szerint a bérleti díjtól addig nem tekintenek el, és egyéb költségek vonatkozásában addig nem tárgyalnak a bérlőkkel, amíg a Kormány nem rendeli el a március 28-tól nem látogatható sok tízezer kereskedelmi egység bezárását.

Csatoltan küldünk néhány közleményt, amelyből érzékelhető a bérbeadói attitűd.

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség tisztelettel kéri Miniszterelnök urat, hogy teremtsen tiszta jogi környezetet ebben a bizonytalan helyzetben!

Kérjük, hogy rendelje el a kijárási korlátozás okán érintett kereskedelmi egységek bezárását  annak érdekében, hogy a hazai kereskedelmi tevékenységet folytató vállalkozásoknak legyen esélye túlélni a mostani vészhelyzetet és azt követően aktív résztvevői lehessenek a gazdaság újjáépítésének.

Segítségét megköszönve,

Tisztelettel:
Neubauer Katalin
Főtitkár

PARTNEREINK

Exped-IT
GEMOSZ
KSH
E-commerce Hungary
Magyar Termék
eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft.
Online pénztárgép
Retail Zoom