2020-03-24

Kérjük és javasoljuk, hogy a Kormány a lehető legrövidebb időn belül rendelje el a plázák, bevásárlóközpontok bezárását az azokban üzemelő élelmiszer, vegyi áru, állateledel, állatgyógyászati, ill. drogéria üzletek és gyógyszertárak kivételével.

Kérjük, hogy a bezárási rendelet terjedjen ki a gépjármű és egyéb tartós fogyasztási cikk márkakereskedésekre is.

Indokaink:

A „Maradj otthon” kampány sikere és az emberek racionális gondolkodása okán a bevásárlóközpontok látogatószáma drasztikusan csökken, az üzemeltetőkkel kötött szerződések szerint azonban kötelező a nyitva tartás.

A korlátozás alá eső üzletek 15 óráig vannak nyitva, a forgalom a nem élelmiszer üzletekben a nullához konvergál.

Számos nemzetközi márka üzlet, Európai szintű szerződésekre hivatkozva pl. Calcedonia, Intimissimi,  Nike, Adidas már jelenleg is zárva van. A legnagyobb „vevőmágnes” áruházak árbevétel alapú bérleti szerződésekkel rendelkeznek ellentétben minden hazai kereskedővel, akik fix, Euro/m2 alapú bérleti szerződések kötelezettjei.

Amennyiben önhatalmúlag történő üzletbezárást vagyis a jogszabályban nem rögzített „ 6:00-tól 15:00-ig szóló önkényes ki nem nyitás” mellet döntenének a hazai bérlők, akkor a PLÁZÁK EZT NAPI SZINTŰ KÖTBÉRREL BÜNTETIK, így nemcsak a bérleti díjat, hanem a kötbért is ki kellene fizetniük.

Az egészségügyi kockázat és a tiszta jogi környezet kialakítása érdekében számos Európai tagállamban, ill. környező országokban már elrendelték a bevásárló központok bezárását.

A plázaüzemeltetők eljárási módszerének személtetése érdekében csatoljuk az egyik üzemeltető bérlőnek küldött levelét.

Fentiek miatt tisztelettel kérjük a Kormányt, hogy a lehető legrövidebb időn belül, rendeleti úton zárassa be a plázákat, bevásárlóközpontokat az azokban üzemelő élelmiszer, vegyi áru, állateledel, állatgyógyászati, drogéria üzletek és gyógyszertárak kivételével.

A rendeleti úton történő bezárás tiszta jogi környezet teremtene annak érdekében, hogy a magyar kereskedők túlélhessék a koronavírus okozta válságot és legalább a lehetősége megmaradjon annak, hogy aktív szereplők lehessenek a kereskedelem és a gazdaság újraépítésében!

 

Budaörs, 2020. március 24.

Tisztlettel,

Neubauer Katalin
Főtitkár

PARTNEREINK

Exped-IT
GEMOSZ
KSH
E-commerce Hungary
Magyar Termék
eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft.
Online pénztárgép
Retail Zoom