2020-03-19

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség kéri, hogy a 2020. március 19-től hatályos Kormányrendelet az alábbiak szerint módosításra kerüljön:

Kérjük a Kormányt, hogy

- egészítse ki a 47/2020. (III.18.) Kormány rendelet 3. §-ában felsorolt tevékenységi köröket azon kereskedelmi és szolgáltató tevékenységet folytató vállalkozásokkal, amelyek nettó árbevétele a koronavírus gazdasági hatásának kezdetétől, 2020. március 1-jétől, a gazdaság visszarendeződéséig, a bázis időszak azonos időszakához képest 30%-nál nagyobb mértékben csökken.

Az érintettség árbevétel csökkenés alapján történő elbírálása azért szükségszerű, mert az élelmiszer, vegyi áru és e-kereskedelmen, illetve pl. az áruszállításon kívül jelen helyzetben minden más kereskedelmi és szolgáltató szakmacsoport  pl. ruházat, cipő, játék, hobby, sport, lakásfelszerelés, textil, vegyesiparcikk, műszaki cikk, gépjármű kereskedelem, stb. és a szerviz és szolgáltató ágazat 2020. március 1-jétől olyan mértékű forgalomvesztés időszakát éli, amely veszélyezteti életben maradásukat. A forgalomcsökkenés a közeli jövőben viszont nemcsak a felsorolt, hanem a jelenleg magasan felülteljesítő pl. élelmiszer, vegyi áru, stb. kereskedelmet is érinteni fogja.

- rögzítse az árfolyamot 2020. március 1-jei határnappal a bérbeadók és a bérlők között fennálló devizaalapú bérleti díjak és a deviza alapú hitelszerződések vonatkozásában oly módon, hogy a banki árfolyam a felek szerződéseiben kijelölt bank árfolyama legyen.

Tisztelettel,

Neubauer Katalin
MNKSZ Főtitkár

PARTNEREINK

Exped-IT
GEMOSZ
KSH
E-commerce Hungary
Magyar Termék
eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft.
Online pénztárgép
Retail Zoom