2020-03-16

A koronavírus helyzet miatt életbe léptetett iskolalátogatási tilalom 2020. március 16-tól új helyzet elé állítja az ellátás biztonságáért felelős kereskedelmi tevékenységet folytató vállalkozásokat.

A munkavállalók jelentős részének, a mai naptól meg kell oldani gyermekeik felügyeletét, miközben munkahelyükön, a kereskedelmi egységekben egy kritikus és veszélyes időszakban helyt kell állniuk.

Erre senki nem volt felkészülve.

Sürgősen kérjük, a Kormányzatot, hogy

- az élelmiszerkereskedelem frontvonalában dolgozó, azaz a vásárlókkal közvetlen kapcsolatba kerülő személyzetet nyilvánítsák kiemelt fontosságú személyeknek és tegyék számukra elérhetővé a szükséges védőfelszereléseket.

- adjon egyértelmű iránymutatást a kialakult helyzetben, melyek a munkavállalók és a munkaadók kötelességei, jogai és lehetőségei.

- dolgozzák ki az esetleges otthonelhagyási tilalom esetére az áthaladási engedély rendszerét az élelmiszerellátásban részt vevők számára (gyártás, szállítás, kereskedelem)

Az Operatív törzs részére felajánljuk szakmai segítségünket annak érdekében, hogy a munkacsoportnak az aktuális helyzetről, a problémák jelentkezésének pillanatában legyen információja és késedelem nélkül tudjon döntést hozni. Köszönjük, ha az operatív törzs a döntéseiről közvetlenül is ad információt szövetségünk számára.

Kérjük, hogy a gazdaságvédelmi akcióterv terjedjen ki olyan intézkedések foganatosítására is, amelyek a kereskedelmi és szolgáltató ágazatban működő hazai vállalkozások életben maradásához fontosak lesznek.

Kérjük a Kormányzatot, illetve az Országgyűlést:

- tegye lehetővé, hogy a koronavírus hatására bekövetkező forgalomcsökkenés mértékét figyelembe véve az üzlethelységek, szolgáltató helyek bérbeadói és bérlői között, a bérleti díjak tekintetében, 2020. március 1-jei hatállyal sor kerülhessen a szerződések módosítására.

- kérje fel a bankokat, hogy működjenek együtt a meglévő hitelszerződések fizetési átütemezésében.

- hozzon létre olyan pénzügyi alapot, amely 0%-os hitellel segíti áthidalni a koronavírus helyzet károsult szektorainak érintettjeit

- szankcionálja a szerződéses kapcsolatokban a koronavírus okán kialakult diszkriminatív részteljesítést, ill. nem teljesítést. 

- vizsgálja meg és mérsékelje a gazdálkodók improduktív terheit, mert azok nagyban nehezítik majd a válságból való kilábalást. (pl. agrárkamarai tagdíj, élelmiszerlánc felügyeleti díj)

- folytasson egyeztetéseket az Európai Unióval annak érdekében, hogy módosítsák az elkövetkezendő időre előirányzott Európai irányelvek végrehajtásnak határidejét.

 

Budaörs, 2020. március 16.

Tisztelettel,

Neubauer Katalin
MNKSZ főtitkár s.k.

PARTNEREINK

Exped-IT
GEMOSZ
KSH
E-commerce Hungary
Magyar Termék
eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft.
Online pénztárgép
Retail Zoom