Sajtóanyag - Bérek és bérterhek 2017 évi kormánytervezete

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség felkéri a kormányzatot arra, hogy a vállalkozók jövőjét befolyásoló döntések előkészítése során folytasson érdemi egyeztetéseket a kkv szektor érdekképviseleti szerveivel is.

Szövetségünk hangsúlyozni kívánja, hogy a Kormány 2017-es évre tervezett minimálbér és garantált bérminimum javaslata súlyos helyzetbe hozza a kkv szektort.
Szövetségünk elfogadhatatlannak tartja, hogy a 4%-os járulékkedvezményből adódó költségvetési kiesést a kkv-ra kívánják hárítani. A jelenlegi tervezet értelmében a 2016-os esztendőhöz viszonyítva 2017-ben minimálbér esetén 7,6%-os, garantált bérminimum esetén 16,9%-os többletbevétele származik a költségvetésnek.
Szövetségünk tisztában van azzal, hogy a munkaerőhiány kezelése érdekében nagymértékű béremelésre van szükség, azonban a hazai vállalkozások nem rendelkeznek olyan tartalékokkal, amelyből a bérfejlesztést a kormány által elképzelt formában és mértékben ki tudnák gazdálkodni, emiatt további egyeztetéseket tartunk fontosnak a témát illetően.
A kormány javaslata szerint 2017-ben a vállalkozásoknak dolgozónként és havonta minimálbér esetén 16.289 Ft-ot, garantált bérminimum esetén 34.991 Ft-t többlet terhet kellene kigazdálkodniuk. Ennyi többletkiadásra képtelenek az említett szereplők, minderre kizárólag úgy lennének képesek, ha a járulékcsökkentés kompenzálni tudná a béremelésből származó többletkiadásukat. A kiskereskedelmi tevékenységet folytató mikro-, kis- és középvállalkozások személyi jellegű ráfordítása az üzemelési költség több mint 50 %-át is kiteheti, ezért a 2017-es évre tervezett emelés több ezer kereskedelmi tevékenységet folytató vállalkozást tehet tönkre. A munkabér tervezett járulékai továbbra is óriási terhet jelentenének a hazai vállalkozások számára, amely tovább rontja versenyképességüket a nagyvállalatokkal szemben.
A versenyszférán belül a nagyvállalatok a munkavállalók mintegy 25%-át foglalkoztatják, a fennmaradó 75% a kkv-ban dolgozik. A kkv szektor, a vállalati szektoron belül árbevétel alapján 60%-t, numerikusan több mint 99%-ot tesz ki. Ez azt is jelenti, hogy a munkahelyeket elsősorban nem a nagyvállalatok, hanem kkv biztosítják a magyar munkavállalók számára. Amennyiben ellehetetlenül a kkv szektor, úgy a munkaadók száma és a munkahelyek száma is jelentősen csökkenni fog.
Felkérjük a kormányzatot, hogy a vállalkozások jövőjét befolyásoló döntés előkészítési egyeztetéseibe, valamint a VKF munkájában vonja be az MNKSZ-t, a kkv szektor érdekképviseleti szervezetét annak érdekében, hogy ezen szektornak is lehetősége legyen álláspontjának kifejezésére.

Tisztelettel:

Neubauer Katalin
MNKSZ Főtitkár

PARTNEREINK

Exped-IT
GEMOSZ
KSH
E-commerce Hungary
Magyar Termék
eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft.
Online pénztárgép
Retail Zoom