Sajtóanyag - 9%-os társasági adó a 2017 évi bérek könnyebb kitermelésére

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség üdvözli a kormány 2016. október 17-i bejelentését, miszerint 2017-től Magyarországon egységesen 9 %-ra csökken a társasági nyereségadó. 

Tisztában vagyunk azzal, hogy ez a lépés jelentősen növelheti hazánk versenyképességét, más országokkal szemben, de egyben felhívjuk a figyelmet arra, hogy ez az intézkedés csak a nagyvállalati szektor számára jelent érezhető könnyebbséget, mert a 19%-os nyereségadó csak az 500 M Ft –nál magasabb eredményt realizáló vállalatokat érinti.
A kis- és közepes vállalkozásokra jelenleg 10%-os nyereségadó vonatkozik, így vállalkozások 99%-a esetében a csökkenés mindössze 1%.
Ebből következően a 4%-os járulékcsökkentés és a nyereségadó mérséklése nem képes érzékelhetően segíteni a vállalkozásokat a kötelező béremelés kigazdálkodásában.
A tervezett 15%-os minimálbér és 25%-os garantált bérminimum emelést és a bérstruktúrára gyakorolt hatásait képtelenek előteremteni azok a vállalkozások, amelyek tevékenységüket nem az ország prosperáló részein folytatják, illetve a feketegazdaságban tevékenykedő piaci szereplőkkel kénytelenek nap, mint nap „versenyezni”.
Az MNKSZ felhívja a figyelmet, hogy a tervezet, a kereskedelmi tevékenységet folytató vállalkozásokon túlmenően azokat az ágazatokat is veszélyezteti, amelyekben a dolgozók munkájuk során alacsony hozzáadott értékű termékeket állítanak elő.
Hangsúlyozzuk, hogy a nagyarányú élőmunka ráfordítással működő hazai kkv szektor szereplői a kereskedelem, agrárium, könnyűipar, feldolgozóipar, építőipar területén az elmúlt időszakban csak és kizárólag azért nem emelték nagyobb mértékben a dolgozói béreket, mert számukra a piaci verseny azt nem tette lehetővé. A drasztikus béremelést a magas személyi jellegű ráfordítással működő vállalkozásoknak rövid időn belül érvényesíteniük kell áraikban, amely tovább rontja az érintett ágazatok hazai szereplőinek piaci helyzetétét és versenyképességét.
A tervezet életbelépése esetén a kkv szektorban jelentős lemorzsolódás várható, ami foglalkoztatáspolitikai szempontból sem lehet kívánatos. Sajnos a tervezett változás nem csak a hazai kereskedelmet, hanem a feldolgozóipart, az építőipart és az agráriumot is nagyon nehéz helyzetbe fogja hozni.
Felkérjük a kormányzatot, hogy a 2017 évi bérek és bérterhek érdekegyeztetési folyamatába vonja be az MNKSZ-t és a kkv szektor más civil szervezetit, mert a jelenlegi tervezet ellehetetleníti a magyar vállalkozásokat és csak a nagyvállalatok érdekeit veszi figyelembe.

Tisztelettel:

Neubauer Katalin
MNKSZ Főtitkár

PARTNEREINK

Exped-IT
GEMOSZ
KSH
E-commerce Hungary
Magyar Termék
eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft.
Online pénztárgép
Retail Zoom