Automatikus agrárkamarai tagság

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség célja a hazai, kereskedelmi tevékenységet folytató vállalkozások fejlődésének segítése és érdekének védelme.

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség célja a hazai, kereskedelmi tevékenységet folytató vállalkozások fejlődésének segítése és érdekének védelme.

Szövetségünk jelezni kívánja, hogy a 2012. évi CXXVI. Agrárkamarai tv. értelmében, a szaknagykereskedések automatikusan létrejövő agrárkamarai tagsága tovább rontja a hazai kereskedők versenyhelyzetét a multinacionális vállalatokkal szemben.

Az MNKSZ aggályosnak tartja, hogy a nagykereskedőket újabb anyagi és adminisztratív teherrel sújtja a Kormány. Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a hazai szaknagykereskedések több ezer kiskereskedelmi egységet látnak el alapvető élelmiszerekkel és olyan hazai termékekkel, amelyek más értékesítési csatornákon keresztül nem juthatnak el a fogyasztókhoz.

A szaknagykereskedések képesek a regionális igényekhez igazodva alakítani választékukat, így a kkv-k által üzemeltetett kiskereskedelmi egységeket a helyi szinten legjobban eladható áruféleségekkel látják el. Szövetségünk hangsúlyozni kívánja, hogy a szaknagykereskedések tevékenysége nemcsak a kiskereskedők, hanem a hazai gyártók számára is nélkülözhetetlen, mert termékeik piacra juttatásában kulcs szerepet töltenek be. A kötelező agrárkamarai tagságból származó súlyos terhek azonban nagymértékben megnehezítik és veszélyeztetik működésüket.

A kereskedelemi vállalakozások a Kereskedelmi és Iparkamarához tartoznak. A kereskedelmi szektor legfőbb érdekképviseleti szervezete a Kereskedelmi és Iparkamara, ezért szövetségünk nem tartja elfogadhatónak, hogy nagykereskedők számára az agrárkamarai tagság automatikusan és kötelezően létrejöjjön.

Szövetségünk véleménye szerint az agrárkamarai törvény mellékletében felsorolt tevékenységi körök közül a TEÁOR 463 alá tartozó élelmiszer, ital, dohányáru nagykereskedelme nem az agrárium, hanem a kereskedelem része, ezért szövetségünk kéri az érintett tevékenységi kör törvényből történő törlését.

Az Országgyűlés az elmúlt időszakban a nemzetgazdaság fejlődése érdekében számos törvényt alkotott, a Kormány szándéka szerint folyamatosan csökkenni kell a vállalkozások mindazon adminisztratív és anyagai terheinek, amelyek a fejlődés gátját jelentik.

Véleményünk szerint a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamaráról alkotott törvény szembe megy a Kormány törekvésével és, ezért szövetségünk a törvény módosítását kéri.  

2016. augusztus 29.

Neubauer Katalin

Főtitkár

PARTNEREINK

Exped-IT
GEMOSZ
KSH
E-commerce Hungary
Magyar Termék
eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft.
Online pénztárgép
Retail Zoom