Többen és tovább igényelhetik az ágazati bértámogatást - a kérelmeket 2021. február 8-ig lehet benyújtani

A járványhelyzetben meghosszabbítja a kormány a munkahelyek megtartását szolgáló programot, így decemberre és januárra is jár az ágazati bértámogatás a munkáltatóknak - jelentette ki Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. Elmondta: bővül az érintettek köre is, az utazásszervezők és -közvetítők, a szálláshely szolgáltatás tevékenységet végzők is pályázhatnak.

 

Az 50 százalékos bértámogatást újonnan az alábbi főtevékenységet folytató munkaadókra terjesztették ki:
• Szállodai szolgáltatás (TEÁOR 5510)
• Üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatás (TEÁOR 5520)
• Kempingszolgáltatás (TEÁOR 5530)
• Egyéb szálláshely szolgáltatás (TEÁOR 5590)
• Utazásközvetítés (TEÁOR 7911)
• Utazásszervezés (TEÁOR 7912)

Részletesebben a TEÁOR számok bővítéséről ezen a linken tájékozódhat.

Az ITM közleménye szerint az eddigi igényekben érintett munkavállalók esetében nincs szükség új kérelem kitöltésére. Ha a munkáltató nem kéri tovább a támogatást, ezt december 31-ig jelezheti. Az újonnan pályázók december 10-től novemberre, decemberre és január hónapra igényelhetik a bértámogatást. Az új kérelmek és a meghosszabbított támogatások esetében a munkáltatóknak egy hónap továbbfoglalkoztatást is szükséges vállalniuk.

A cél továbbra is az, hogy az ágazati bértámogatás minél több munkahely megőrzését segítse a veszélyhelyzet idején - szögezte le az ITM. Az igényelhető maximális összeg a minimálbér másfélszerese, személyenként havi bruttó 241 500 forint. A munkáltatónak emellett járulékokat sem kell fizetnie a munkabérek után, így teljes bérköltségének több mint a felét is megkaphatja kompenzációként, ha nem bocsátja el a munkavállalóját, és munkabérét kifizeti.

A juttatást havi bruttó 483 ezer forintos fizetésig maradéktalanul, a felett pedig a minimálbér összegének másfélszereséig lehet érvényesíteni, akár a részmunkaidőben foglalkoztatottak után is. A támogatás így érdemben segíti a járványhelyzet miatt bevételkiesést elszenvedő vállalkozásokat munkavállalóik megtartásában.

Mostanáig több mint 4500 munkáltató nyújtott be kérelmet közel 35 ezer munkavállaló esetében, mintegy 3,3 milliárd forint összegben - közölte a minisztérium.

A részletes dokumentáció a munka.hu honlapon található meg. A kérelmeket 2021. február 8-ig lehet benyújtani.

A Magyar Közlöny vonatkozó számát a melléklet tartalmazza.

 FORRÁS: LINK

PARTNEREINK

Exped-IT
GEMOSZ
KSH
E-commerce Hungary
Magyar Termék
eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft.
Online pénztárgép
Retail Zoom