Súlyos ára lehet a béremelésnek

A fogyasztói árak emelésével, a beszállítói tarifák letörésével, a beruházások elhalasztásával, üzletbezárásokkal, gyengébb színvonalú kiszolgálással reagálnának a ...

multinacionális láncok arra, ha a munkavállalók több bért követelnek – jelentette ki a Magyar Időknek a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára, Dávid Ferenc. A Munkástanácsok szerint azonban változtatni kell, mert a nemzetgazdasági átlaghoz képest alacsonyak a keresetek.

Káros következményei lehetnek lakossági ellátásban, ha az ágazati munkavállalók túlfeszítik a húrt, és a tescós sztrájk után más cégeknél is a törvényes tiltakozás végső eszközét választják. Ha nem engednek követeléseikből a dolgozók, és sztrájkkal kényszerítik ki a béremeléseket, az a multinacionális áruházláncok üzleteiben áremelkedést, a kiszolgálás színvonalának romlását, a beszállítókkal szembeni kedvezőtlen árpolitikát, a kisebb egységek bezárását, vagyis leépítést, továbbá a beruházások elhalasztását okozza majd. Ráadásul a multiknál kisebb béreket adó magyar tulajdonú bolthálózatoknál fokozódna az elvándorlás – közölte a Magyar Időkkel Dávid Ferenc, a nagy üzletláncokat tömörítő iparági érdek-képviseletet is magába foglaló Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára.
Ráadásul a mintegy félmillió érintett munkavállaló részvételével iparági szinten jelentkező sztrájkhullám a karácsonyi szezon előtt bedöntheti az ország napi fogyasztásicikk-ellátását is; leginkább a kisebb településeken bénulhat le a kiskereskedelem.
A kormány intézkedéseivel, amelyekkel a multikat akarta térdre kényszeríteni, rendre a kis hazai cégeknek okozott hátrányt, Dávid Ferenc szerint az sem szerencsés, hogy a politika beleszól egy gazdasági szereplő és a dolgozók vitájába. Szerinte az ellenzéki pártok úgy másztak rá a tescós vitára, hogy elfeledték: amikor kormányon voltak, nem foglalkoztak a magyar munkavállalók problémájával.

Mint mondta, a Tescónál, ahol érvényben van a sztrájkkészültség, 20-25 százalékkal magasabbak a fizetések, mint a magyar tulajdonú láncoknál.
A Magyar Idők értesülései szerint a legnagyobb ágazati foglalkoztatónál azt tervezik: a sztrájkbizottsággal tervezett következő tárgyaláson újabb engedményt tesz a vállalat. A szakszervezetek követelése, miszerint tavalyhoz képest 25 százalékos béremelés valósuljon meg minden dolgozó számára az idén, nem teljesül majd, helyette a jelenlegi 18,9 százalékos béremelési szint emelkedhet tovább 1-2 százalékkal.

Forrás: LINK

PARTNEREINK

Exped-IT
GEMOSZ
KSH
E-commerce Hungary
Magyar Termék
eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft.
Online pénztárgép
Retail Zoom