Sok adóváltozás vár ránk 2022-ben

A jövő év kapcsán két nagyobb adócsomagot (júniusban és decemberben) fogadott el a parlament, de mivel a veszélyhelyzetet 2022. június 1-ig meghosszabbították, a következő hónapokban is bármikor újabb adószabályokat fogadhatnak el. Ez most a helyzet a főbb adónemeknél.

Szja

személyi jövedelemadózásban (szja) két fontos változás lesz jövőre. Januártól kezdődően a 25. életévüket be nem töltött fiatalok munkabérét, más nem önálló tevékenységből és egyes önálló tevékenységből származó, összevont adóalapba tartozó jövedelme után az előző júliusi bruttó átlagkereset (2021. júliusban 433,7 ezer forint) szintjéig nem fizet szja-t (ez a lépés évi 140 milliárd forint kieséssel jár a büdzsé számára). Február 15-től pedig a NAV-tól visszakapják a 2021-ben befizetett szja-t azok, akik 18 éven aluli vagy iskolás gyermeket nevelnek. Az adó-visszatérítés éves maximuma 809 ezer forint, ez összesen mintegy 600 milliárd forintot tesz majd ki.

Az egyéni vállalkozóknak jövőre jobban megéri átalányadózást választani, mivel a bevételi értékhatár az eddigi általános 15 millió forintról a mindenkori éves minimálbér tízszereséig (ez jövőre 20 millió forint) emelkedik és az egyes tevékenységekre alkalmazható költséghányadok is kedvezőbbek lesznek.

Adómentesen, vállalati juttatásként biztosíthatnak a cégek elektromos (legfeljebb 300 watt teljesítményű) vagy hagyományos kerékpárt dolgozóiknak magáncélú használatra a 2022. január 1-től, így a munkavállalók cafeteriaelemként, maguk is igényelhetnek kerékpárt, amennyiben az adott vállalat felveszi azt a választható cafeteriajuttatások listájára.

Jövő januártól külön adózó jövedelemnek számít a magánszemélyek kriptoeszközügyletekből származó jövedelme. Ez azt jelenti, hogy a jövedelem után 15 százalékos szja-t kell fizetni, a tárgyévi igazolt költségek elszámolhatók, és adókiegyenlítés is alkalmazható. Az adót évente az szja-bevallásban kell bevallani és megfizetni.

Áfa

Jövőre nem csökken újabb termék általános forgalmi adó (áfa) kulcsa, de 2022-től már lehetőség lesz az adó elévülését követően is, az ok bekövetkezését követő 1 éven belül arra, hogy az adóalany az adóhatóságtól kérelmezze az eladónak tévesen megfizetett áfa visszafizetését.

Az áfa-bevallási tervezettel kapcsolatos előírásokat átmenetileg hatályon kívüli helyezték, így – a korábbi tervekkel szemben – a közeljövőben a NAV nem készíti el a vállalkozások áfa-bevallását.

Továbbra is hatályban marad viszont a fordított adózás egyes gabona-, illetve acélipari termékek értékesítése, valamint az üvegházhatású gáz kibocsátására jogosító forgalomképes vagyoni értékű jog (kibocsátási egység) átruházása esetén.

Tb

Január első napjától megszűnik a munkáltatókat terhelő, a bérjövedelmek után fizetendő 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás.

A szociális hozzájárulási adó (szocho) mértéke pedig 13 százalékra csökken a jelenlegi 15,5 százalékról. Ezzel egyidejűleg a kifizetőt terhelő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) mértéke is 13 százalékra csökken.

Cafeteria

Jövőre a Széchenyi pihenő (Szép) kártya éves rekreációs kerete újra 450 ezer forint lesz valamennyi munkáltatónál, költségvetési szervnél egységesen. E keretig a kifizetőnek 15 százalék szja-t és 13 százalék szochót kell fizetnie, az e feletti rész után pedig a közteher 33,04 százalék. Az egyes meghatározott juttatások (ideértve az üzleti ajándékot és reprezentációt) várhatóan ugyanígy adóznak 2022-ben.

A Szép-kártya zsebei (három alszámla) jövőre is átjárhatóak maradnak, viszont a vendéglátás alszámlára utalható 150 ezer forint 2022. február 1. és 2022. május 31. között a boltokban élelmiszerre is költhető (ám alkoholra és dohányra nem).

Egyebek

A kisvállalati adó (kiva) mértéke 2022-től 1 százalékponttal, 10 százalékra csökken.

A kis- és középvállalkozások helyi iparűzési adója (hipa) – 2021-hez hasonlóan – feleződik, azaz legfeljebb 1 százalék lehet, ha a cég árbevétele vagy mérlegfőösszege nem haladja meg a 4 milliárd forintot. Ezzel párhuzamosan az önkormányzatok nem emelhetik az adókat a 2020. december 20-án fennálló szabályokhoz képest.

Szűkül a csoportos társasági adóalanyiságot választó adóalanyok köre: 2022-től már nem lehet a csoportos társasági adó alanya a nonprofit gazdasági társaság, a szociális szövetkezet, a közérdekű nyugdíjas szövetkezet és az iskolaszövetkezet.

Jövőre az adózás előtti eredményt csökkentő jogcímek közé bekerül a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványnak adott eszköz, juttatás könyv szerinti értékének 20 százaléka, alapítói vagy csatlakozói vagyonrendelés esetén 40 százaléka. Ha a juttatás közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványi vagy egyházi fenntartásban lévő egyetemnek vagy annak fenntartójának történik felsőoktatási támogatási megállapodás keretében, az adózás előtti eredményt csökkenti a juttatás 300 százaléka (egyéb felsőoktatási intézménynél 50 százaléka).

(Fénykép: Széchenyi Pihenőkártyák (SZÉP-kártya). Fotó:  Pénzjegynyomda / MTI)

PARTNEREINK

Exped-IT
GEMOSZ
KSH
E-commerce Hungary
Magyar Termék
eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft.
Online pénztárgép
Retail Zoom