Rendkívüli lépések: a kormány gyárakat és vállalkozásokat ment

A megszokott csütörtöki időponttól eltérően ezúttal szombat délelőtt tartották meg a Kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőn kívül Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter jelenlétében. A kormány a jegybankkal összehangoltan folytatja az árstopokat, ennek megfelelően az MKIK kérésére a kamatstopot kiterjesztik a kkv-hitelekre, meghosszabbítják a Széchenyi Kártya hitelprogramot, és gyármentő programot hirdetnek. A kabinet átdolgozza a bankadót is.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter három intézkedést ismertetett szombat délelőtt: 

  1. az MKIK kérésére a kamatstopot kiterjesztik a kkv-hitelekre,
  2. meghosszabbítják a Széchenyi Kártya hitelprogramot,
  3. gyármentő programot hirdetnek.

Kiterjesztik a kamatstopot

A gazdaságfejlesztési miniszter szerint a legfontosabb, hogy az ország elkerülje a recessziót. Az Index kérdésére Nagy Márton azt mondta, hogy az uniós átlaghoz képest a 2-3 százalékos növekedési többlet elvárható, a felzárkózás 2023-ban is megvalósul, „csak sokkal jobb lenne magas növekedés mellett közeledni”.

Az inflációról szólva Nagy Márton a jövő év első felére is magas, de a második fél évre már csökkenő, egy számjegyű pénzromlást vár, összességében 2022-re és 2023-ra is közel azonos átlagot. Amíg az inflációs célt nem éri el a kormány, addig maradnak a szerinte rossz eszköznek számító, de „nem normális időkben” szükséges ársapkák.

A kamatstopot

NOVEMBER 15-TŐL VEZETIK BE, ÉS JÖVŐ ÉV JÚLIUS 1-IG LESZ ÉRVÉNYBEN AZ INTÉZKEDÉS, 

amelyben mintegy 60 ezer kkv nagyjából 100 ezer hitele érintett. 

A kamatstop referencia-időpontja június 28-a, akkor 7,77 százalék volt a bankközi 3 hónapos kamatláb, ma ez a kamatláb 17,69 százalék.

A fix kamatozású hiteleket nem érinti a mostani intézkedés. A részletszabályokon még dolgozik a kormány – jegyezte meg Nagy Márton. Hozzátette: a forgóeszköz- és beruházási hitelek többnyire a kamatstop alá fognak kerülni, azonban nem szabad megengedni, hogy 20-25 százalékos kamaton pörögjenek a vállalati hitelek.

Nagy Márton a kiterjesztett kamatstopról elmondta: ha az összes változó kamatozású kkv-ra kiterjesztik az intézkedést – ami most a legvalószínűbb –, akkor az egy évben körülbelül 150 milliárd forintot jelent, de fél évről van szó, tehát nagyjából ennek az összegnek a fele érinti a bankrendszert. A miniszter leszögezte, hogy a bankrendszernek a megnövekedett kamatok extraprofitot hoznak. Az extraprofitadó kivetése óta a kamatlábak emelkedtek, ez pluszprofitot generált a bankrendszerben, ezért ezt a terhet a bankrendszer könnyedén el fogja viselni.

Egy kérdésre válaszolva a miniszter az energiatámogatásokról is beszélt. Mint mondta: október 20-tól lehet jelentkezni, eddig csaknem ezer kkv regisztrált. Az idei évben rezsitámogatást adnak, az energiaszámlák 50 százaléknyi növekményét kifizetik, jövő évben beruházási támogatások is jönnek beruházásösztönző kártya formájában, amit csak zöldprogramra lehet felhasználni, az önerőt 15 százalékig fogják finanszírozni a jövő év végéig.

 

FORRÁS: LINK

PARTNEREINK

Exped-IT
GEMOSZ
KSH
E-commerce Hungary
Magyar Termék
eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft.
Online pénztárgép
Retail Zoom