Itt a gazdaságvédelmi akcióterv: adócsökkentéseket jelentett be Varga

Adócsökkentéseket is tartalmazó, 13+1 pontból álló gazdaságvédelmi csomagot jelentett be Varga Mihály pénzügyminiszter a csütörtöki kormányinfón.

Varga szerint a magyar gazdaság továbbra is növekedési lendületben van, az unióban itt az egyik legnagyobb a növekedés. Ezzel együtt lassulás érzékelhető a növekedésben, több előrejelzésben visszaköszön, hogy gazdasági lassulás várható. A kormány viszont szeretné megvédeni az elmúlt években elért eredményeket, a cél, hogy 2 százalékponttal az uniós átlag felett maradjon a magyar növekedés.

Ezért a kormány gazdaságvédelmi akciótervet dolgozott ki. Varga hosszabb távon nem kalkulál adóbevétel kiesésével, mivel szerinte az adócsökkentések is fokozzák majd a növekedést, és összességében több adóbevétel folyik majd be. A jövő évi költségvetési és adóterveket egyébként jövő héten nyújtják be a parlamentnek.

A gazdaságvédelmi csomag 13+1 pontból áll:

Szociális hozzájárulási adó 2 százalékpontos csökkentése július 1-től. Ez idén 144 milliárd forintos, jövőre 156 milliárd forintos tételt jelent.
13-ról 12 százalékra csökkentik a kiva mértékét, 2020. január 1-től.
Adóadminisztráció-csökkentő intézkedések lesznek, például megszüntetik az evát.
Decembertől a vállalkozásoknak nem lesz szükségük kötelező adófeltöltésre.
A reklámadó kulcsát nulla százalékra csökkentik, 2022-ig felfüggesztik a jelenlegi kulcsot, ettől piacbővítő hatást várnak.
18 százalékról 5 százalékra csökken az áfa a szálláshely-szolgáltatásnál.
Építésre, bővítésre, felújításra használt lakóingatlanoknál 5 millió forintig áfa-visszatérítést kaphatnak a kistelepüléseken. Az áfa-visszaigénylést azokon a településeken lehet majd igénybe venni, ahol a falusi csokot, ez több mint 2800 települést érinthet
Támogatni fogják, hogy a vállalkozások munkásszállókat építsenek.
2020-tól kisvállalatoknál 300, középvállalatoknál 400 millió forint, 2021-től kisvállalatoknál 200, középvállalatoknál 300, 2022-től kisvállalatoknál 50, középvállalatoknál 100 millió forint után lehet majd igénybe venni fejlesztési adókedvezményt.
10 milliárd forinttal tőkét emelnek a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.-nél.
5 milliárdos tőkeemeléssel segítik a mezőgazdasági garanciarendszert.
2020 és 2030 között évi 17 milliárd forintot szánnak az öntözéses rendszer fejlesztésére.
A k+f és innováció támogatására jövőre 32 milliárd forinttal több jut, összesen 157 milliárd forint.
+1 Elindul a Magyar Állampapír Plusz program.

(Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter a 2019. május 30-i kormányinfón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében. Fotó: Illyés Tibor / MTI)

FORRÁS: LINK

PARTNEREINK

Exped-IT
GEMOSZ
KSH
E-commerce Hungary
Magyar Termék
eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft.
Online pénztárgép
Retail Zoom